Hem > Nyheter > Innehåll

Lite nyår

Feb 08, 2018

Lite nyår (kinesiska: Xiaonian), vanligtvis en vecka före månens nyår, det är också känt som kökets festivalgud, gudom som övervakar varje hushålls moraliska karaktär.

Här är sex saker du bör veta om det lilla nyåret, ett annat tecken på vårens början. 小年夜.jpg

1. Offra uppoffringar till Kitchen God

I en av de småste nyårens mest utmärkande traditioner är brännandet av en pappersbild av kösguden, som skickar gudens ande till himlen för att rapportera om familjens beteende under det gångna året. Köksguden välkomnas sedan tillbaka till hemmet genom att klistra in en ny pappersbild av honom bredvid kaminen. Från denna utsiktspunkt kommer köksguden att övervaka och skydda hushållet i ett annat år.


De flesta erbjudanden är sötsaker av olika sorter. Det anses att detta kommer att försegla köksgudens mun och uppmuntra honom att bara säga goda saker om familjen när han går upp till himlen för att göra sin rapport.


2. Husstädning

Mellan Laba-festivalen, på den åttonde dagen i den sista månadens månad och på det lilla nyttåret, på den tjugotredagen dagen, genomförs familjer i hela Kina en noggrann städning, som sopa ut den gamla som förberedelse för det nya året.


Enligt kinesiska folkens tro måste spöken och gudar välja att återvända till himlen eller stanna kvar på jorden under årets sista månad. Man tror att för att försäkra sig om spöken och gudarnas tidliga avgång måste människor noggrant rengöra både sina personer och deras bostäder, ner till alla sista lådor och skåp.


3. Ät Guandong godis

Guandong godis, en klibbig godis som är gjord av glutinös hirs och grodvete, är ett traditionellt mellanmål som kineserna äter på köksgudens festival.

4. Klistra in pappersskärningar till Windows

Under det lilla nyåret är gamla kopplingar och pappersskärningar från föregående vårfest nere, och nya fönsterdekorationer, nyårs affischer och lyxiga dekorationer klistras upp.

5. Bad och hårklippt


Som det gamla kinesiska ordspråket säger, om de är rika eller fattiga, har folk ofta en frisyr före vårfestivalen. Aktiviteten att ta bad och haircut tas ofta på det lilla nyåret.

6. Förberedelser för vårfestivalen

Människor börjar lägga upp nödvändiga bestämmelser för vårfestivalen sedan det lilla nyåret. Allt som behövs för att göra offer till förfäderna, roa gäster och mata familjen under den långa semestern måste köpas i förväg.